menu
Word Lid
Klimaathysterie of klimaatrealisme?

Tijdens de gemeenteraad van 21 november werd een tweede lokaal energie- en klimaatpact voorgelegd. Het Vlaams Belang heeft zich daarbij onthouden en legde er de volgende verklaring over af:

"Dat er een klimaatopwarming plaatsgrijpt en dat dit bepaalde problemen met zich meebrengt, daar kunnen wij het mee eens zijn, dat zijn gewoon de feiten.

Wij hebben echter de indruk dat er over die aangelegenheid een zekere klimaathysterie heerst, waarmee het probleem buitenproportioneel wordt opgeblazen en dat er op dat vlak aan een opbodpolitiek wordt gedaan om klimaatambities dermate hoog op te schroeven zodat er sprake van een overreactie is en er onrealistisch doelstellingen naar voor worden geschoven. En dat is iets wat we voor een stuk toch wel menen te herkennen in datgene wat hier nu wordt voorgesteld.

Aan die klimaathysterie doen wij dus niet mee. Wij pleiten voor klimaatrealisme. Dat wil zeggen dat we zeker inspanningen willen leveren inzake klimaataanpassing, zodat we daarop voorbereid zijn en de nodige voorzorgen hebben genomen om daarmee op een verstandige en realistische manier om te gaan.

Klimaatrealisme wil ook zeggen dat we moeten erkennen dat wij in het CO²-verhaal een onbetekenend kleine factor zijn die de toekomst op dat vlak niet kan en zal bepalen. Het zijn de grote uitstoters die daarin hun verantwoordelijkheden moeten nemen en die zitten niet in Europa - Europa is slechts voor minder dan 10% verantwoordelijk en ons kleine Vlaanderen voor 0,2%. De grote uitstoters zitten in Azië en daar is men kennelijk niet zo happig om daar veel werk van te maken.

Bovendien is het op papier zetten van bepaalde ambities één ding, of ze dan ook nog realistisch, uitvoerbaar en zelfs nuttig zijn, dat is een heel andere zaak en ook daar hebben wij onze twijfels over. Ik geef één voorbeeld. Volgens dit pact moeten er tegen 2030 395 laadequivalenten in onze gemeente zijn. Ik zou wel eens willen weten hoeveel we er nu hebben, waar men dat allemaal gaat plaatsen, wat dat gaat kosten en hoe men dat denkt te realiseren. En vooral: is dat zinvol, wetend dat wij onvoldoende elektriciteit zullen kunnen produceren om ons wagenpark en al de rest op die manier van energie te voorzien? We slagen er zelfs nauwelijks in om onze huidige energiebevoorrading op dat vlak te verzekeren.

Een ander aspect is dat de Vlaamse overheid met dit pact heel wat inspanningen naar de gemeenten doorschuift, zonder daarvoor afdoende geldmiddelen op tafel te leggen, waarmee we bij het financiële plaatje komen. Wat gaat dit allemaal kosten als dit allemaal moet worden gerealiseerd? Is dat al eens becijferd en zo ja, hoe groot is dat bedrag, en is dat voorzien in de meerjarenbegroting? Als dat niet zo is, dan gaat men hier wel engagementen aan, waarvan men wel het begin, maar niet het einde kent.

Conclusie: dit zijn voor een stuk engagementen die onrealistisch en ondoordacht zijn, waarvan we niet eens weten wat ze zullen kosten en waarbij men zich de vraag kan stellen of ze wel allemaal zinvol zijn. Maar dat ze zullen kosten, dat staat buiten kijf. Wij keuren dit pact niet goed."

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF