menu
Word Lid
De verfransing staat aan onze grenzen

De verfransing staat aan onze grenzen, onder meer wat het zwembad De Lijster in Londerzeel betreft, waarmee de gemeente Puurs-Sint-Amands een overeenkomst heeft. En dat laten wij niet zomaar gebeuren. Wij dienden er klacht tegen in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en ondervroegen er het bestuur over als volgt:

"Van verfransing hebben wij in Puurs-Sint-Amands gelukkig nog geen last, maar ze staat wel aan onze grenzen, en we worden er zelf wel ook mee geconfronteerd voor wat het zwembad van Sportoase in Londerzeel betreft. Wij hebben met dat zwembad een overeenkomst zodat onze inwoners daar goedkoper kunnen gaan zwemmen, maar er stelt zich daar dus een taalprobleem, in de zin dat de communicatie van Sportoase daar in het Nederlands en in het Frans gebeurt. Londerzeel ligt zoals bekend in het Nederlandse taalgebied en de voertaal is en moet daar dan ook het Nederlands zijn en niets anders.

Ik heb dat hier al eerder meermaals aangeklaagd, het bestuur heeft dat in het verleden altijd weggewuifd met het argument dat Sportoase niet onderhevig zou zijn aan de taalwet, wat mij ertoe heeft aangezet om daarover een klacht in te dienen bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Dat is een instelling die over de toepassing van de taalwetgeving waakt, en die heeft mij daarin nu dus gelijk gegeven. Sportoase is wel degelijk onderworpen aan de taalwetgeving als er overeenkomsten zijn met gemeenten en mag daarom in Londerzeel alleen in het Nederlands communiceren. De webstek van die organisatie moet dus eentalig Nederlands zijn.

Die organisatie is daarvan intussen al enige tijd op de hoogte, maar weigert daar kennelijk gevolg aan te geven. Ik zou willen weten welke maatregelen het bestuur gaat nemen om aan die onwettigheid een einde te stellen of welke conclusies het daaruit trekt indien dat niet gebeurt."

Het bestuur vindt het geen probleem, ook niet dat het onwettig is, en gaat verder niets ondernemen. Zoals gezegd: dat laten wij niet zomaar gebeuren. Wordt vervolgd.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF